Viss sākas ar mērķi. Sapni. Apņēmību pacelties augstāk par saviem vienaudžiem un palīdzēt pacelt iespēju latiņu visiem apkārtējiem. Vienkārša vēlme izcelties un palīdzēt citiem.

Pirmo reizi ar šo ideju es saskāros jau bērnībā. Cik vien sevi atceros, es gribēju būt – inženieris, sacīkšu braucējs, aktieris un prezidents. Ne par vienu no šīm lietām es nebiju gatavs vienoties, vienmēr bija “viss vai nekas”. Mani vecāki to agri pamanīja un izmantoja manas ambīcijas, lai virzītu mani pareizajā virzienā. Viņi man vienkārši teica: “Ja gribi kļūt par inženieri – tev jābūt gudram un cītīgi jāmācās, lai kļūtu par sacīkšu braucēju – tev būs vajadzīga liela nauda un disciplīna, lai kļūtu par aktieri – tev jābūt harizmai un talantam, un, vis beidzot, ja gribi kļūt par prezidentu – tev jābūt visam tam”. Tagad ir viegli pasmieties par šiem sešgadnieka lielajiem sapņiem, taču tas man palīdzēja izvirzīt trīs vienkāršus mērķus, kas kopš tā laika ir vadījuši manus lēmumus – būt gudram un strādīgam, atrast ienesīgu profesionālo karjeru un vienmēr strādāt pie sava talanta.

Nākamais solis bija nepārtraukti meklēt ceļus, kas varētu man palīdzēt sasniegt šos mērķus, un tie visi sākas ar labu izglītību un komunikācijas prasmēm. Gan mana pamatskola, gan vidusskola bija vienas no labākajām Latvijā, un tās man nodrošināja atbilstošu mācību vidi, lai uzturētu nemitīgu izaugsmes garu un konkurenci starp līdzīgi domājošiem vienaudžiem. Taču pēc skolas absolvēšanas es zināju, ka esmu izsmēlis to, ko Latvija varēja piedāvāt, jo, šķiet, neviena no augstskolām nespēja pastāvīgi nodrošināt tādu izaugsmes un konkurences vidi, pie kādas biju pieradis. Līdz es atradu BITL (tagad CSOT – Datorzinātne un organizāciju tehnoloģijas) programmu Rīgas Biznesa skolā, kas piedāvā iespēju saņemt dubulto grādu (Double degree). Šogad, kā 4. kursa studentam datozinātnes un organizāciju tehnoloģijas bakalaura programmā, man tika dota iepēja pārcelties uz Ameriku un mācīties ASV Bufalo universitātē (SUNY University at Buffalo ASV).

Tas bija ceļš, kas man noteikti bija jāizvēlas. Piedāvājums iegūt augstākās kvalitātes amerikāņu izglītību tepat mājās bija pārāk labs, lai to noraidītu, un tas man palīdzēja no jauna īstenot bērnības sapņus. Atceros, kad mani intervēja, piesakoties RBS, es teicu, ka vēlos kādu dienu kļūt par prezidentu, un zinu, ka ceļš caur RBS un studijas Amerikas Savienotajās Valstīs ir tas, kas man vislabāk palīdzēs to sasniegt. Un līdz šim es neesmu vīlies. Rīgas Biznesa skolas pasniedzēji ir profesionāļi savā jomā, un studiju kvalitāte ir līdzvērtīga Amerikas standartiem, ļaujot iegūt ne tikai labu augstskolas izglītību, bet arī, nodot nepieciešamās zināšanas. Turklāt, mani kursa biedri, kas izvēlējās palikt Latvijā, šobrīd ir vieni no pieprasītākajiem un patiesi spējīgākajiem jaunajiem IT profesionāļiem, kas jau palīdz man un citiem datorzinātnes un organizāciju tehnoloģijas absolventiem izveidot spēcīgu un labi atpazīstamu profesionāļu tīklu. Man personīgi ir izdevies paplašināt kontaktu tīklu arī pāri okeānam.

Datorzinātnes un organizāciju tehnoloģijas programmas izglītības līmenis ir pielīdzināms Bufalo universitātes izglītības līmenim, un es esmu pabeidzis savu pirmo semestri ASV kā teicamnieks. Man izdevās ātri nodibināt kontaktus starp neticami gudriem un mērķtiecīgiem amerikāņu un ārvalstu studentiem, kā arī pasniedzējiem. ASV augstākās izglītības sistēmas piedāvātais bagātīgais resursu un zināšanu apjoms visās jaunajās IT jomās ir neticams, un es plānoju to pētīt, līdz būšu apguvis pietiekami daudz, lai virzītu to uz priekšu gan ASV, gan Latvijā – vai tas būtu mākslīgais intelekts, datu zinātne, robotika vai kāda cita progresīva joma.

Es nevaru vien sagaidīt, kad varēšu doties mājup ar veiksmīgi piepildītiem mērķiem. Paldies, RBS, par man doto iespēju, un es ceru, ka tā drīzumā palīdzēs man pārvērst visus manus sapņus realitātē.

Eduards Lapiņš, Rīgas Biznesa skolas students

Share This Story, Choose Your Platform!