Riga Business School Biznesa vadības bakalaura programmas 1.kursa students Artūrs Liepa veiksmīgi apvieno studijas ar profesionālo sportu.

Artūrs Liepa studijas Riga Business School Biznesa vadības bakalaura programmā uzsāka 2022.gada septembrī, pirms tam piedaloties RBS Greenhouse programmā, kur par līderību, izrādīto aktivitāti un augstiem sasniegumiem ieguva stipendiju studiju maksas segšanai pirmajam mācību gadam. Artūrs vienmēr bijis aktīvs un nodarbojies ar sportu, viņš par “savu” sporta veidu sauc triatlonu. Ar to Artūrs nodarbojas jau kopš mazām dienām, pamatus šai sporta mīlestībai ir ielicis Artūra tētis, kurš ir arī viņa treneris. Artūram ir lieli mērķi – viņš, būdams labākais Latvijas triatlonists jauniešu grupā, mērķtiecīgi virzās, lai varētu startēt Parīzes Olimpiskajās spēlēs 2024.gadā. Vaicāts, vai veidot duālu karjeru – apvienot intensīvas biznesa studijas ar augsta līmeņa sportu, Artūrs atbild, ka tas ir vairāk kā izaicinoši.

Aizvadītā gada nogalē Apvienotajos Arābu Emirātos, Abu Dabi pilsētā norisinājās Pasaules čempionāts Triatlonā U23 grupā, kurā dalību ņēma arī Riga Business School students. Pēc atgriešanās no sacensībām, Artūrs atbild uz vairākiem jautājumiem.

RBS: Ko Tev nozīmē Triatlons?

Artūrs Liepa: Jāsāk ar nelielu joku-triatlons esot domāts tiem, kas nav sapratuši, ka arī ar vienu sporta veidu ir gana grūti.

Bet, ja nopietni, ar triatlonu “iepazinos” jau agrā vecumā. Nebiju pat gadu vecs, kad jau sāku atbalstīt tēti vietējās triatlona sacensībās; nepagāja ne pāris gadu, kad jau pats sāku startēt bērnu triatlonā. Vēlāk, nopietni trenējos peldēšanā, kādu laiku arī basketbolā, taču, pamazām saprotot savas iespējas, triatlons ievilka mani savos tīklos, kur tagad mans mērķis ir Olimpiskās Spēles. Triatlons man iemāca iepazīt sevi, izprast stratēģiju, taktiku. Tas ir darbs gan ar savu ķermeni, gan prātu un emocijām. Man tas ir ļoti aizraujoši, taču bieži arī sarežģīti.

RBS: Ko tas prasa no Tevis, lai to varētu apvienot ar mācībām?

Artūrs Liepa: Šogad iestājos Riga Business School, jo uzskatu, ka visu dzīvi nesportosi un spēcīga izglītība ir viens no dzīves pamatiem. Vai man ir viegli savienot treniņus ar mācībām? Melotu, ja teiktu, ka tas ir viegli. Tas ir savs izaicinājums, vienlaikus apvienot augsta līmeņa mācības ar augsta līmeņa sportu. Esot pētījumi, kas apstiprina, ka fiziska slodze labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību, tad nu jācer uz to. Zinu tikai to, ka, apvienojot mācības ar sportu, ārkārtīgi svarīgi ir gan apkārtējo, gan ģimenes, gan augstskolas pasniedzēju izpratne un atbalsts.

RBS: Pavisam nesen piedalījies sacensībās, kā Tev veicās?

Artūrs Liepa: Pēdējās sacensības, kurās piedalījos, notika Abu Dabi. Startēju U23 Pasaules Čempionātā. Pirms sacensībām trenēties bija ļoti problemātiski, par nožēlu, trenēties bija iespējams tikai telpās. Gatavojoties šīm sacensībām, tas bija liels mīnuss, jo ir liela nozīme, vai brauc ar riteni un skrien sacensībām pietuvinātos apstākļos, vai arī to dari trenažieru zālē. Tāpat temperatūras atšķirība bija milzīga, no mīnus grādiem uz vairāk kā +30. Ķermenis nebija līdz galam gatavs šādai slodzei, bet tagad zinu, ko nepieciešams pamainīt, lai nākotnē būtu vieglāk. Emocionāli jūtu atbildības un pienākuma sajūtu. Jāpiestrādā pie emocionālās noturības, jāmācās sabalansēt spēkus. Šajās sacensībās bija jāveic olimpiskā distance – 1500 metri jāpeld, 40 km jābrauc ar riteni un 10 km jāskrien – tā ir gana jauna distance priekš manis, neesmu ar to apradis, tādēļ noteikti ir kur augt un pilnveidoties. Protams, iekšēji pārdzīvoju, ka neizdevās tāds sniegums, uz kādu biju cerējis, taču esmu iemācījies dzīvot ar skatu uzpriekšu!

Brīvajā laikā starp treniņiem un mācībām Artūram ļoti patīk lasīt grāmatas un spēlēt šahu, tāpat jaunietis interesējas par jaunākajām ziņām sportā un pasaulē. Kā stāsta Artūrs: “Treniņos es sevi noslogoju fiziski, bet brīvajā laikā – mentāli.”

Ikdienā lielu atbalstu Artūram sniedz Latvijas Triatlona Federācija.

Artūrs pirmo reizi startēja pasaules čempionāta finālā U23 grupā. Uz starta stājās 67 pasaules labākie triatlonisti U23 grupā. Sacensību dienā gaisa temperatūra bija vairāk kā 30 C un ūdens 28 C. Karstums atstāja iespaidu uz sportistu startiem. Artūrs ļoti labi startēja peldējumā un uzsāka riteņbraukšanu lielā sportistu grupā, kas sekoja līderu grupai, kurā bija 9 sportisti. Diemžēl, karstums patraucēja Artūram sekmīgi veikt riteņbraukšanas posmu. Artūrs turpināja cīnīties un skriešanas posmā jau noķera pat dažus sportistus un finišēja savā debijas startā U23 grupā augstajā 56 vietā. Jāatzīmē, ka daudzi sportisti arī izstājās un nefinišēja.

Aigars Štrauss
Latvijas Triatlona Federācijas prezidents

Artūrs Liepa šobrīd ir Latvijas labākais triatlonists un daudz trenējas, lai 2023 gadā ar sekmīgiem startiem tuvinātu iespēju piedaīties Olimpiskajās spēlēs.

Artūrs ir vairākkārtējs Latvijas čempions triatlonā.. Vairāku Eiropas junioru kausa posmu uzvarētājs. 2022 sezonu noslēdz kā 2 labākais juniors Eiropasreitingā.

Vēlam Artūram veiksmi un izturību, apvienojot mācības ar profesionālo sportu, un atrast laiku arī atslodzei un hobijiem Jaunajā 2023.gadā!

Share This Story, Choose Your Platform!