Aizvadītās nedēļas piektdienā,  20. septembrī, Siguldā norisinājās loģikas spēle “Sigulda Puzzle Day”, kurā piedalījās 126 jaunieši, kopā pārstāvot 33 komandas. 10. klašu skolēni no Siguldas novada sacentās intelektuālā izaicinājumā, risinot dažādus loģikas uzdevumus un demonstrējot savas problēmu risināšanas prasmes, komandas darbu un stratēģisko domāšanu. Prestižajā Hārvarda Universitātē aizgūtos uzdevumus visprasmīgāk atrisināja komanda “elzuP” no Siguldas Valsts ģimnāzijas.

Sacensību uzvarētāji tika noteikti pēc rūpīgas uzdevumu izpildes vērtēšanas, ņemot vērā visvairāk pareizās atbildes visīsākajā laikā. 1. vietu ieguva komanda “elzuP”, 2. vietā – komanda “Gremlini” un 3. vietā – komanda “KKJP”. Visas trīs komandas pārstāv Siguldas Valsts ģimnāziju.

Edgars Bajaruns, Siguldas Tehnoloģiju izglītības centra direktors: “Esam gandarīti, ka kopā ar Rīgas Biznesa skolas komandu un ar Siguldas novada Izglītības pārvaldes aktīvu iesaisti īstenojām loģikas spēli “Sigulda Puzzle Day”, kurā piedalījās teju 130 10. klašu skolēni no visām Siguldas novada vidusskolām. Šī starptautiska līmeņa pieredze noteikti būs veiksmīgs atspēriena punkts vidusskolas posma uzsākšanai ne tikai tiem skolēniem, kuri vidusskolā ir izvēlējušies mācīties STEM jomas mācību priekšmetus padziļināti, bet ikvienam, jo šāds pasākuma formāts attīsta sadarbību, loģisko domāšanu, radošumu un lēmumu pieņemšanas prasmes. Paldies arī pasākuma atbalstītājiem – Luminor bankai, Vidzemes Augstskolai un uzņēmumiem Acer Baltics un Baltijas Informācijas Tehnoloģijas, kā arī Siguldas 1. pamatskolai par pasākuma norises vietas nodrošināšanu.”

Inese Muzikante, Riga Business School direktora pienākumu izpildītāja: “Šādas aktivitātes palīdz attīstīt skolēnu loģiskās un analītiskās domāšanas prasmes, kas ir būtiskas ne tikai STEM nozarēs, bet arī vispārējā izglītības procesā un dzīvē kopumā. Pasākuma mērķis bija veicināt jauniešu interesi par zinātni un tehnoloģijām, vienlaikus sniedzot praktiskas zināšanas un prasmes, kuras viņiem noderēs nākotnē. Esam pateicīgi Siguldas novadam par iniciatīvu un gatavību aicināt Riga Business School komandu vadīt šo dinamisko mācīšanās pieredzi caur loģikas spēli arī Siguldā.”

Pasākums bija vērtīgs arī skolotājiem, jo paralēli skolēnu sacensībām viņi piedalījās profesionālās attīstības semināros, kuros tika piedāvātas trīs informatīvas lekcijas. Ronalds Cinks, Riga Business School pasniedzējs, vadīja lekciju “Noslieces un domāšanas kļūdas klasē”, kopā ar pedagogiem analizējot domāšanas kļūdas un to ietekmi uz lēmumu pieņemšanu. Luminor bankas pārstāve Ieva Lejiņa vadīja lekciju “Finanšu pratība”, piedāvājot skolotājiem izpratni par finanšu pratības nozīmi jauniešu izglītošanā un diskutējot arī par personīgo finanšu plānošanu. Vidzemes Augstskolas Sociotehnisku sistēmu inženierijas institūta direktors un pētnieks Oskars Java vadīja lekciju “Nedaudz par zinātni. Varbūt noder, vadot ZPD” –, sniedzot praktiskus padomus skolotājiem par to, kā skolēnos veicināt pētniecisko prasmju attīstīšanu.

Puzzle Day spēles mērķis ir atainot loģikas spēļu būtisko nozīmi ne tikai izglītojošā, bet arī izklaidējošā kontekstā, veidojot vienotu platformu zināšanu apmaiņai un sadarbībai. Puzzle Day ir iemantojusi atpazīstamību Latvijas vidusskolu vidū, un šoruden tiks rīkota arī citās pašvaldībās.

“Sigulda Puzzle Day” organizēja Siguldas novada pašvaldība, Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienība sadarbībā ar Siguldas Tehnoloģiju izglītības centru un Siguldas novada Izglītības pārvaldi. Pasākumu atbalstīja Luminor banka, Vidzemes Augstskola, Baltijas Informācijas Tehnoloģijas, Brain Games un Acer Baltics.

Share This Story, Choose Your Platform!