Lai veicinātu FinTech jeb finanšu tehnoloģiju jomas kvalitatīvu attīstību, Riga Business School jaunizveidotais Baltijas Finanšu centrs pēdējā gada laikā attīstījis vairākus studiju kursus gan bakalaura, gan maģistratūras studiju programmās finanšu tehnoloģiju jomas ilgtspējīgākai pārvaldībai un attīstībai. Kursu izveidē ir piesaistīti pieredzējuši finanšu tehnoloģiju jomas praktiķi un pētnieki no Latvijas un ārvalstīm. Ar šādu kursu iekļaušanu studiju programmās Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienība apliecina savu pieeju inovāciju ieviešanā izglītībā un nemitīgu programmu attīstīšanu atbilstoši globālajām un reģionālajām uzņēmējdarbības attīstības vajadzībām.

Baltijas Finanšu centrs iniciatīvas ietvaros izstrādā studiju kursu komplektus bakalaura un maģistra programmām. Katrs komplekts sastāv no savstarpēji papildinošiem trim kursiem, kas apvieno regulatīvo un biznesa perspektīvu, sniedzot holistisku FinTech biznesa izglītību. Šī pieeja ļauj centram reaģēt uz nepieciešamību pēc līdzsvarotas izglītības, kas ir būtiska veiksmīgai un ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai.

Pēdējā desmitgadē FinTech ir bijusi viena no straujāk augošajām industrijām Latvijā un pasaulē. FinTech ir ļoti dinamisks sektors ar grūti nospraužamām robežām – tas izaicina radīt aktuālus kursus, kuri sniedz iespēju uzkrātās zināšanas efektīvi nodot tālāk. Lai to īstenotu, kursu izstrādē un pasniegšanā īpaši iesaistām ekosistēmu, tostarp uzņēmumus, regulatorus un politikas veidotājus. Tā rezultātā kursu komplekta apgūšana studentiem nodrošina gan spēcīgas akadēmiskas zināšanas, gan aktuālās praktiskās kompetences un iedvesmu, kas nepieciešama veiksmīgai darbībai jomā.

Izstrādātie kursi aptver šādas tēmas: finanšu tehnoloģiju biznesa modeļi, finanšu tehnoloģiju regulējums un finanšu tehnoloģiju biznesa idejas izstrāde. Sākot ar 2024./2025. mācību gadu, Baltijas Finanšu centrs nodrošinās studiju kursu mācību materiālus, pasniedzēju apmācības un finansējumu studiju kursu integrēšanai esošajās programmās arī citām Latvijas augstskolām, tādējādi veidojot FinTech biznesa izglītības kopienu un veicinot kopējo augstākās izglītības kvalitātes attīstību Latvijā.

Nauris Bloks Baltijas Finanšu centra Izglītības iniciatīvu vadītājs

Šobrīd jau divi no trim izstrādē esošajiem kursiem ir iekļauti Riga Business School profesionālajā MBA studiju programmā un Biznesa vadības, kā arī Datorzinātnes un organizāciju tehnoloģiju bakalaura programmās, lai studentiem sniegtu aktuālās zināšanas par nozari.

Kurss “Finanšu tehnoloģiju biznesa modeļi un stratēģijas” (FinTech Business Models and Strategy) profesionālajā MBA programmā pirmo reizi tika piedāvāts šī gada pavasarī, un to kā izvēles priekšmetu apguva 15 studenti. Kursa galvenais mērķis ir izveidot inovatīvas FinTech biznesa idejas. Kursa ietvaros tiek apskatītas šādas tēmas: digitālie maksājumi un pārskaitījumi, tiešsaistes bankas un «neobankas», tiešsaistes aizdevumi, tiešsaistes tirgi un kolektīvā finansēšana, aktīvu pārvaldība un ieguldījumu tehnoloģijas, Web3 un FinTech, apdrošināšanas tehnoloģijas (InsurTech).

Kurss “Finanšu tehnoloģiju jomas regulējuma teorija un prakse” (FinTech Regulation Theory and Practice) profesionālās MBA programmas ietvaros notiek šobrīd, vasaras semestrī. Kursa galvenais mērķis ir sniegt visaptverošu izpratni par atbilstības prasībām FinTech biznesa kontekstā, kā ietvaros studenti apskata un analizē regulējuma principus, kā arī identificē iespējamos riskus un apgūst risku vadības principus. Galvenās tēmas, kas tiek apgūtas kursa ietvaros: atbilstības vēsture un attīstība, regulējuma pamatprincipi un ES regulējums, FinTech uzņēmuma reģistrācija un licencēšana, profesionālie standarti, biznesa atbilstības metodoloģija, datu privātums un kiberdrošība, risku vadība, finanšu noziegumu novēršana, regulatīvo tehnoloģiju risinājumi, ētika un ilgtspēja.

Gaidāmajā studiju gadā trīs kursu komplektu kā izvēles kursus varēs apgūt arī Riga Business School bakalaura programmas studenti. 2023./2024. studiju gadā viens no finanšu tehnoloģiju kursiem jau bija pieejams bakalaura studentiem un to apguva 10 studenti.

Ieviešot šos kursus Riga Business School profesionālajā MBA programmā un arī abās bakalaura programmās, realizējam savu stratēģiju – pilnveidot ikvienu no biznesa skolas programmām, vienlaikus strādājot pie mērķa palīdzēt ienest izglītībā jaunus, mūsdienu biznesa vidē aktuālus studiju kursus.

Klaudio Rivera Riga Business School direktors, Baltijas finanšu centra attīstības padomes loceklis

Finanšu tehnoloģiju jomas kursi tiek izstrādāti ES Atveseļošanas un noturības mehānisma finansēta projekta ietvaros (projekta nr. 5.2.1.1.I.0/1/23/I/CFLA/001), ko īsteno Riga Business School jaunizveidotais Baltijas Finanšu centrs. Vairāk informācijas par Baltijas Finanšu centru: https://finance.rbs.lv/

Papildu informācijai:
Lelde Kiopa, Izglītības projektu vadītāja, lelde.kipoa@rbs.lv;
Sanda Šutina, Sadarbību un mārketinga projektu vadītāja, sanda.sutina@rbs.lv

Share This Story, Choose Your Platform!