Lai paustu atzinību vidusskolēnu izstrādātajiem projektiem priekšmetā Programmēšana I un II, kā arī iepazīstinātu plašāku auditoriju ar priekšmetā radītajiem risinājumiem, Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienība sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī tehnoloģiju uzņēmumiem Tet un LMT šajā pavasarī izsludināja programmēšanas konkursu vidusskolēniem par Programmēšanas priekšmetā izstrādāto darbu. No 22 Latvijas skolām tika saņemti 27 projektu pieteikumi. Visus iesniegtos projektus kopā pārstāv 51 jaunietis.

Konkursa gaita paredz, ka pēc projektu iesniegšanas tos līdz šī gada 22.maijam izvērtēja žūrija. To veidoja eksperti gan no Tet un LMT, gan arī no Riga Business School. Žūrija iesniegtos projektus vērtēja pēc šādiem kritērijiem: problēmas definēšana, programmēšanas risinājuma demonstrēšana darbībā, projekta izstrādes gaitas izklāsts, galvenie izaicinājumi, panākumi un mācības. Videoklips, kurā augstākminētie kritēriji jāiekļauj, bija jāaugšupielādē vietnē YouTube, nodrošinot žūrijai piekļuvi.

Pēc žūrijas vērtējuma uz finālu tiek aicinātas 10 komandas, kur puse komandu pārstāv dažādas Rīgas skolas, savukārt otra puse – skolas dažādās citās Latvijas pilsētās. Uz finālu 10. jūnijā Riga Business School telpās tiek aicināti:

  • Rēzeknes Valsts 1.ģimnāzijas komanda ar risinājumu “Tālvadības Gaismu Pults”,
  • Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas komanda ar risinājumu Py Candles,
  • Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas komanda ar risinājumu “IdeaDraw”,
  • Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda ar risinājumu “CloudFridge”,
  • Siguldas pilsētas vidusskolas komanda ar risinājumu “Robota vadības panelis”,
  • RTU inženierzinātņu vidusskolas komanda ar risinājumu “Phosys”,
  • Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas komanda ar risinājumu “Green Valley”,
  • Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzijas komanda ar risinājumu “Offline grafiskais kalkulators”,
  • Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas komanda ar risinājumu “OriBot – daudzfunkcionāls telegram bots”,
  • Rīgas Tehniskā koledžas, Rīgas Inženierzinātņu vidusskolas, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas kopkomanda ar risinājumu “Spotloc”.

“Paldies visiem jauniešiem, kuri pieteica savus mācību laikā izstrādātos programmēšanas uzdevumus. Šis konkurss vēlreiz apliecina, ka mācību laikā apgūtajam ir jābūt maksimāli pielietojamam ārpus skolas. Iesniegtie darbi pierāda, ka jaunieši iegūtās zināšanas un tehnoloģijas pielieto ļoti sadzīvisku jautājumu risināšanai.”

Santa Šmīdlere, Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece:

Finālā visas komandas vērtēs eksperti no Tet un LMT, kā arī no Riga Business School, Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas. Žūrijai pievienosies arī viens no programmēšanas skolotājiem, kurš šajā mācību gadā apguvis Hārvarda Universitātes veidoto CS50 kursu datorzinātnēs. Finālā papildu iepriekšminētajiem kritērijiem tiks izvērtēta arī dokumentācija un tehniskais risinājums.

Neatkarīgi no tā, vai darbs iesniegts individuāli vai grupā, katrs skolēns par uzvaru konkursā saņems balvas tehnoloģiju iegādei LMT klientu centros un Tet veikalos – par 1. vietu – 500 eiro vērtībā, par 2. vietu – 300 eiro, bet par 3. vietu – 150 eiro. Balvas saņems arī pirmo trīs komandu skolotāji, katrs 100 eiro vērtībā.

Latvijā šobrīd Programmēšanu I apgūst 8547 skolēni 142 skolās, bet Programmēšanu II – 1626 skolēni 77 skolās. Programmēšanas konkurss ir viena no iniciatīvām, ar kuru palīdzību Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienība ar Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, LMT un Tet atbalstu cer programmēšanas jomai piesaistīt vēl vairāk jauniešu un stiprināt tehnoloģiju apguvi ne tikai augstākajā izglītībā, bet arī skolās.

Share This Story, Choose Your Platform!