Latviešu diasporas eksperti no kustības #esiLV un Riga Business School pasniedzēji kopā ar Āfrikas partneriem pagājušajā gadā uzsāka Latvijas pirmo sadarbības projektu Āfrikā. Projekts sākās ar Latvijas delegācijas vizīti Zambijā un Namībijā, kur Riga Business School pārstāvji novadīja uzņēmējdarbības nometnes aptuveni 60 Āfrikas sievietēm ar mērķi stiprināt sieviešu iesaisti uzņēmējdarbībā. Janvārī šīs sievietes pievienojās Riga Business School četru mēnešu sertifikācijas apmācību programmai uzņēmējdarbībā tiešsaistes formātā, ko vada Riga Business School profesors Maiks Velss. Šo projektu patiesi ievērības cienīgu padara tas, ka uzņēmīgās sievietes Āfrikā un Riga Business School studenti nāk no ļoti atšķirīgām kultūrām un vidēm, sniedzot jauniešiem unikālu iespēju veidot kontaktus un sadarboties starptautisku biznesa ideju radīšanai.

Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes mērķis ir veidot starptautiski saistītu cilvēku komūnu, kuriem ir ambiciozi mērķi un kuri vēlas attīstīt savus reģionus. Partneri no Āfrikas ir nākamais solis ceļā uz liela mēroga ietekmes radīšanu. Šī ir unikāla iespēja studentiem – viņi var strādāt globālās komandās, jau studējot augstskolā.

Ženēva Čikuni Mvansa, viena no projekta dalībniecēm un uzņēmējdarbības kursa studentēm: “Studiju process ir ļoti izglītojošs un viegli saprotams, pateicoties Maika Velsa pasniegšanas metodei. Nodarbību uzdevumi ir izstrādāti, lai palīdzētu attīstīt biznesu no nulles. Viņa piemēri ir balstīti uz reālām situācijām no dzīves, konkrētiem sasniegumiem un kļūdām, no kurām jāizvairās. Maiks ir lielisks profesors. Studiju procesā praktizējam to, ko mēs mācāmies lekcijās. Jāatzīst, ka šis kurss diezgan atšķiras no studiju procesa Zambijā. Šis kurss ir reta privilēģija, un ne katrai meitenei ir pieejamas šādas zināšanas, tāpēc es plānoju risināt šo problēmu, mainot citu meiteņu dzīves. Izglītota sieviete, kura apzinās savas spējas, var palīdzēt tik daudzām citām meitenēm, ģimenēm un tautai kopumā.”

Maiks Velssprofesors, Riga Business School uzņēmējdarbības kursa pasniedzējs: “Šī ir aizraujoša pieredze. Studiju kursā esmu ieplānojis astoņus vieslektorus, četrus no Āfrikas un četrus no Latvijas. Visus ieteikuši studenti, un līdz šim tie ir bijuši ļoti interesanti. Saistībā ar studentu biznesa idejām – tās ir izstrādes stadijā. Ļoti bieži idejas, kas kļūst populāras, ir pilnīgs pārsteigums. Tas ir ļoti neparedzami. Prieks redzēt, ka studentes no Namībijas un Zambijas aktīvi iesaistās lekcijās, debatē, pauž viedokli.”

Kursa laikā studentiem četru cilvēku komandās ir jārada biznesa idejas un jāpārbauda tās dzīvē. Projekts noslēgsies 2023. gada maijā, kad studentiem būs jāprezentē savas biznesa idejas un jāaizstāv to dzīvotspēja, taču studenti jau šobrīd iegūtās zināšanas pielieto dzīvē.

Projekts tiek īstenots ar Latvijas Ārlietu ministrijas atbalstu, ar ministrijas administrēto attīstības sadarbības projektu ietvaros piešķirto finansējumu.

Papildu informācijai:

Agnese Strazda, Riga Business School komunikācijas un mārketinga direktore, agnese.strazda@rbs.lv

Melisa Matvejeva, Riga Business School komunikācijas un mārketinga projektu vadītāja, melisa.matvejeva@rbs.lv

Share This Story, Choose Your Platform!