Antra Ozola ir profesore un vecākā pētniece Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē. Viņas kompetences jomas ir lielapjoma starptautiskie pētījumi izglītībā, izglītības vadībā un izglītības kvalitātē. Galvenās pētniecības intereses ietver statistiku, kibernētiku un lietišķo informātiku. Kvalificēta gan pedagoģijā, gan izglītības ieguvē. 2022. gada rudens semestri viņa pavadīja Bufalo universitātē, stiprinot savas digitālās prasmes. Semestrim noslēdzoties Dr.Ozola reflektē par atšķirībām ASV un Latvijas augstākajā izglītībā:

Droši vien labi, ka augstākā izglītība Latvijā vēl nav kļuvusi ļoti elitāra augsto izmaksu un sagatavotības prasību dēļ. STEM jomā ASV maģistra programmās 80% studējošo ir ārzemnieki (pārsvarā no Ķīnas un Indijas), jo ASV izglītības sistēma kopumā nespēj sagatavot tik daudz “savējo” tādā līmenī. Viens studiju kurss Bufalo universitātē maksā aptuveni $ 10 000. Ja semestrī ir pieci, tad viegli saprast, ka semestra studijas izmaksā aptuveni tikpat, cik remontējama mājas daļa Majoros.

Droši vien nav tik labi, ka Latvijas izglītības sistēmā aizvien vairāk noteikumus diktē klients – skolēns vai students. Parasti klienti nelūdz intelektuāli vai slodzes ziņā izaicinošus mācību piedzīvojumus, bet cīnās par iespējami atvieglotu izglītības dokumentu ieguvi. Attiecīgi tas pazemina kopējo līmeni un arī prestižu iegūtajam diplomam. ASV students mācās pilnā slodzē vismaz 50 stundas nedēļā. Jā, tas nozīmē, ka parasti nav ne brīvu vakaru, ne brīvdienu un, ja pasniedzējs izdomā ielikt pārbaudes darbu sestdienā, tad uz to bez žēlabainas čīkstēšanas ir jāierodas, ja vēlas mēģināt kursu nokārtot.

ASV parasti sekmīgs vērtējums sākas no kādiem 70%. To varētu aptuveni salīdzināt ar 7 ballēm Latvijā. Tad atliek vien paskatīties uz jebkuru vērtējumu sarakstu (piemēram, liecību vai centralizēto eksāmenu rezultātiem) un izdarīt attiecīgus secinājumus. Lai ASV iegūtu savus 70% ir patiešām jāpiepūlas daudz un bieži visa semestra garumā.

Kopumā Latvijas izglītības sistēma ir draudzīgāka klientu psihoemocionālajai veselībai, jo ASV gadījumā sistēmas prasību spiediens uz studējošo un potenciāla zaudējuma likmes ir ļoti augstas.

Tiesa, arī atbalsta sistēma ASV ir kupla – studentiem bez papildus maksas pieejams gan transports pa un ap universitāti, gan sporta nodarbības, tostarp joga dažādām gaumēm un peldēšana, gan bezgalīgi daudz dažādu sabiedrisku aktivitāšu (spēļu vakari, kulinārijas kursi, pārgājieni utt.), kā arī psihologa, karjeras izvēles speciālista, ģimenes ārsta u.c. konsultācijas

Bufalo programma veicina inovāciju un digitālās pārvaldības iekļaušanu augstākās izglītības sistēmā, kā arī pasaules pieredzes pārnesi Latvijas universitātēs. Projektu finansē no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta Nr. 1.1.1.5/18/I/008 “Atbalsts RTU starptautiskajiem sadarbības projektiem pētniecībā un inovācijās” izdalītajiem līdzekļiem. Riga Business School īsteno un koordinē programmu kā RTU struktūrvienība, ciešā sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju.

Share This Story, Choose Your Platform!