Ramona Rupeika-Apoga ir finanšu profesore un Finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja Latvijas Universitātē. Viņa ir viesprofesore Lodzas Universitātē Polijā un asociētā profesore Maltas Universitātē. Profesorei ir vairāk nekā 20 gadu pedagoģiskā pieredze Latvijas un Eiropas augstākās izglītības iestādēs ar specializētām zināšanām risku vadībā, starptautiskajās finansēs, finanšu tehnoloģijās un korporatīvajā digitālajā transformācijā. Viņa ir vadījusi un piedalījusies vairākos starptautiskos un vietējos pētījumos un pētniecības projektos.

Dalība Bufalo programmai palīdzēja Ramonai piepildīt sapni par studijām ārzemēs, vienlaikus parādot pasaulei, cik izcili ir latviešu studenti. Tā Ramona:

Es sāku mācīties finanses Latvijas Universitātē 1993. gadā, Latvijas sarežģītajā pārejas periodā, kad plānotās ekonomikas sistēma bija sabrukuši un vēl nebija izveidojusies tirgus ekonomika. Laikā, kad man bija iespēja piedalīties retā starptautiskā studentu apmaiņas programmā Umejas Universitātē Zviedrijā, es sāku mīlēt zinātniskās pasauli, kas ir piepildīta ar starptautisku vibrāciju. Es uzskatu, ka tas noteica manu turpmāko karjeras ceļu, jo es turpināju savas studijas Latvijas Universitātē kamēr strādāju bankā.

Esmu izveidojusi plašu starptautisku zinātnisku tīklu, pasniedzot visā pasaulē, un esmu arī viesprofesore Lodzas Universitātē un Maltas Universitātē. Bet es turpināju sapņot par to, kā lai vēlreiz kļūt par starptautisko studentu: jaunu, drosmīgu un atvērtu. Būt atvērtam jaunām pieredzēm, jaunām mācībām un jaunām iespējām. Mans sapnis piepildījās, pateicoties Bufalo programmai. Izmantojot R, Python un JavaScript programmēšanas valodas, es uzlaboju savas spējas pielietot kvantitatīvās un kvalitatīvāss pētniecības metodess. Es iemācījos izmantot tehnoloģijas, lai studiju procesu padarītu interesantāku un efektīvāku. Es iemācījos par visjaunākajām finanšu inovāciju tendencēm un daudz, daudz vairāk.

Mēs pārsteidzām amerikāņu profesorus, ņemot piecus maģistra vai doktora līmeņa kursus, nevis kā parasti – trīs vai četrus, jo kursu slodze Amerikas Savienotajās Valstīs ir ļoti intensīva. Tu sāc dienu agri no rīta un saproti pusnaktī, ka ir laiks iet gulēt, un neesi pamanījis, cik ātri pagājis laiks. Mēs noteikti šokējām savus profesorus ar savu izcilību. Es saņēmu visaugstākās atzīmes visos priekšmetos, pierādot, ka Latvijas izglītības sistēma ir līdzvērtīga jebkurai citai attīstītai ekonomikai.

Es vēlos mudināt ik vienu turpināt sapņot, jo sapņi piepildās!”

Share This Story, Choose Your Platform!