Vakar, 14. martā, konference Ideju diena jau otro gadu pulcēja vairāk nekā 100 skolotāju un skolu vadības pārstāvju, nodrošinot platformu un ekspertus aktuālāko prasmju apguvei jēgpilnai tehnoloģiju izmantošanai un mācīšanai skolās. 14 dažādās darbnīcās, kā arī diskusijās par metodēm, risinājumiem un pieredzēm skolotājiem un skolu vadības komandām bija iespēja paaugstināt savu digitālo kompetenci.

Pateicoties pagājušā gada datorikas, programmēšanas, dizaina un tehnoloģiju priekšmetu skolotāju lielajai atsaucībai par iedvesmojošo pieredzi “Ideju dienā”, nepieciešamībai integrēt tehnoloģiju izmantošanu arī citos priekšmetos un pasākuma atbalstītājiem, arī šogad Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienība atkārtoti rīkoja konferenci “Ideju diena”, tādējādi savedot kopā uzņēmumus ar izcilu tehnoloģiju lietošanas praksi un ikvienu Latvijas skolotāju, lai sniegtu tiem praktiskas iemaņas un veicinātu vispārēju skolu tehnoloģisko attīstību.

Silvija Reinberga, Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre: “Tehnoloģijas attīstās, un tās ir un var būt ļoti jēgpilns mācību instruments. No tehnoloģijām nevajag baidīties, bet ir būtiski tās jēgpilni izmantot un integrēt savā mācību priekšmetā, savos uzdevumos. Līdzīgi kā šodien, Ideju dienā, arī turpmāk aicinu jūs baudīt, smelties iedvesmu un uzzināt daudz jauna, dzirksteļojoša, kas noderēs arī jūsu ikdienas darbos.”

Elīna Gaile-Sarkane, Rīgas Tehniskās universitātes studiju prorektore: “Mēs visi kopā esam atbildīgi par to, lai skolēni, kurus pēc vidusskolas turpinām tālāk izglītot universitātē, būtu radoši, spētu integrēties mainīgajā vidē. Skolotājiem kā piemēram ir liela loma šajā izaugsmē un spējā izmantot tehnoloģijas. Kopā mēs visi varēsim veidot mūsu nākotnes paaudzi labāku.”

Claudio Rivera, Riga Business School direktors: “Šobrīd atrodamies jauna tehnoloģiskā progresa sliekšņa priekšā, kas ir īpaši mākslīgā intelekta izgaismots. Ar cerību un gaidām raugāmies neprognozējamajā ainā. Nākotni veidos tie cilvēki, kuriem būs drosme un prasme eksperimentēt, tāpēc atbalstu, ka mums ir jāprot darboties ar tehnoloģijām arī skolās. Šī konference ir platforma, lai smeltos iedvesmu no dzirdētajiem stāstiem un pieredzes, un ieviestu jaunu garu – eksperimentēšanu izglītībā.”

Gaidītākais pasākuma viesis, datorzinātņu skolotājs Duglass Kiangs (Douglas Kiang) no ASV ar vairāk nekā 28 gadu pedagoģisko pieredzi, mācot dažādiem vecumposmiem, tajā skaitā Hārvarda Universitātē, savā prezentācijā “ChatGPT apēda manu mājasdarbu” ar interaktīviem piemēriem aicināja uz mākslīgo intelektu raudzīties kā palīgu vielas apguvē, nevis draudu. Ārvalstu lektors vadīja arī trīs darbnīcas, lai skolotājiem sniegtu ieskatu, kā, balstoties uz noformulēto vaicājumu, efektīvi izmantot mākslīgā intelekta rīkus, tādējādi iegūstot kvalitatīvu informāciju; lai atainotu radošus veidus, kā veidot savās viedierīcēs interaktīvu animāciju ar lietotni OctoStudio; kā arī lai izzinātu piemērotākās stratēģijas drošai interneta lietošanai.

Guna Puce, e-pārvaldes eksperte un aizrautīga digitalizācijas aizstāve, savā prezentācijā par digitālo evolūciju dalījās ar jēgpilnām transformācijas stratēģijām, lai ikviens skolotājs, balstoties uz esošajiem datiem, identificētu efektivitātes trūkumu un rastu iespējas uzlabojumiem, piesaistītu un noturētu talantus ar digitālajām prasmēm, kā arī automatizētu manuālos procesus savā ikdienā.

Māra Jākobsone, LIKTA valdes locekle un informācijas sabiedrības attīstības un digitālo prasmju koordinatore, uzstājās ar tēmu “Digitālo kompetenču ietvars un tā pielietojums Latvijas izglītībā”, lai iepazīstinātu konferences dalībniekus ar šo ietvaru un dalītos ar praktisku rokasgrāmatu skolotāju atbalstam viņu digitālās kompetences veidošanā.

Skolotāji savas digitālās prasmes attīstīja darbojoties 14 darbnīcās, kas veidotas iedvesmojoties no Eiropas Iedzīvotāju digitālo kompetenču ietvara DigComp, lai sekmētu 5 kompetenču jomu prasmju apguvi: informācija un datu pratība, komunikācija un sadarbība, digitālais saturs un tā radīšana, drošība un problēmu risināšana. Tehnoloģiju jomas eksperti apmainījās ar viedokļiem diskusijā “Kā paaugstināt pedagogu digitālo kompetenci”. Noslēgumā ar pieredzes stāstu iedvesmoja skolēns un uzņēmuma “Spotloc” vadītājs Roberts Legzdiņš, sniedzot ieteikumus, kā skolotājiem veicināt skolēnu aktivitāti nodarbībās un iedrošināt tos pieņemt jaunus izaicinājumus.

Konferences “Ideju diena” virzītājspēks ir tehnoloģiju apguves veicināšana Latvijas skolās. Pateicoties Riga Business School ciešajai sadarbībai ar valsts pārvaldes iestādēm un tehnoloģiju nozares partneri LMT, izglītotājiem tika sniegts vērtīgs atbalsts maksimāli kvalitatīvu jaunāko tehnoloģiju izzināšanai pielietošanai.

Visas dienas laikā konferences dalībnieki tīklojās, daloties ar saviem iespaidiem un pieredzi par pasākumā dzirdētajiem tematiem, kā arī apmeklēja konferences atbalstītāja LMT stendu, gūstot jaunu pieredzi un iejūtoties mākslīgā intelekta ģenerēta avatāra tēlā.

Pasākuma tiešraides ieraksts pieejams Riga Business School Facebook lapā.

Ideju dienu koordinē Riga Business School kā Rīgas Tehniskās universitātes struktūrvienība ar Izglītības un zinātnes ministrijas, LMT, Rīgas Tehniskās universitātes, Ozoco un start(it) atbalstu.

Share This Story, Choose Your Platform!